Κυριακή 3 Μαΐου 2015

"New York, New York"

Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014 στη Νέα Υόρκη λοιπόν...


       Το ταξίδι αρχικά προγραμματίστηκε για 10 μέρες αλλά μας συνέστησαν να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούσαμε γιατί δεν θα προλαβαίναμε να δούμε τίποτα. Εμείς παρόλο που αμφισβητήσαμε το οτι δεν θα προλαβαίναμε, τελικά αποφασίσαμε να μείνουμε 14 ημέρες (20/12-03/01) και πιστέψτε με ακόμη και αυτές οι 4 μέρες έκαναν τη διαφορά!

        Όσο αφορά τα αεροπορικά κόστισαν 1600e για δύο άτομα μετ' επιστροφής από Αθήνα- Νέα Υόρκη (στο αεροδρόμιο Newark). Είχαμε ενδιάμεσες στάσεις Λονδίνο καθώς πηγαίναμε και Βιέννη στην επιστροφή. Οι εταιρείες ήταν Aegean-United και Austrian αντίστοιχα Το JFK είναι πιο φθηνό, απλά εμάς μας βόλευε το Newark γιατί θα μέναμε αρχικά στο New Jersey. SOS συμβουλή: όταν ετοιμαστείτε να κλείσετε εισιτήρια φροντίστε οι ενδιάμεσοι προορισμοί να μην έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής. Επίσης μπορείτε να βρείτε τις κατάλληλες θέσεις με βάση το αεροσκάφος σας σε αυτό το site: Seat Guru.  Το ταξίδι είναι ευχάριστο. Λίγο θα κοιμηθείς, λίγο θα δεις καμιά ταινία  θα περάσει η ώρα (περίπου 8 ώρες από Ευρώπη). Το αεροπλάνο της Austrian, φοβερό!! Της United δεν θα το έλεγα. 

          Όσο αφορά τη  διαμονή, δεν μπορώ να σας βοηθήσω δεδομένου οτι εμείς είχαμε συγγενείς στους οποίους μείναμε. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα, διότι το ψάξαμε, είναι πως ιδίως για εκείνες τις ημέρες δεν υπήρχε ξενοδοχείο στο Manhattan για διαμονή δύο ατόμων για ένα βράδυ κάτω από 100e. 
         

       Οι αποστάσεις είναι μεγάλες αλλά αν έχεις όρεξη, περπατιούνται.  Μην αναλωθείτε σε μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Βρείτε έναν καλό οδηγό που απλά θα έχει χάρτη ανα περιοχή όπως αυτόν και αφεθείτε στη μαγεία των δρόμων..

     

     Είναι πανεύκολος ο προσανατολισμός. δεδομένου οτι τόσο οι λεωφόροι όσο και οι δρόμοι πηγαίνουν κατά αύξοντα αριθμό. Οι δρόμοι από νότια προς βόρεια και οι λεωφόροι από ανατολικά προς δυτικά. Το "πρόβλημα" σε αυτήν την πόλη είναι ότι δεν σου φτάνει μόνο μια μέρα για μια συγκεκριμένη περιοχή. Θέλεις να πας ξανά και ξανά. Είτε επειδή σου άρεσε, είτε επειδή δεν πρόλαβες να την δεις, Συγκεκριμένα εμείς την 5th avenue την περπατούσαμε μέρα παρά μέρα γιατί μας άρεσε. Συγκεκριμένα, η ωραιότερη κατ' εμέ διαδρομή , ίσως και λόγω Χριστουγέννων,  είναι η εξής.





  •        Κατεβαίνεις στη στάση όπου βρίσκεται το εμπορικό Macy's (απέναντι έχει ένα απο τα μεγαλύτερα καταστήματα Victoria's Secret αλλά με πολύ συνωστισμό). Πηγαίνεις βόρεια (μαύρη γραμμή) και βρίσκεσαι σε 10' στην Time's Square ( Broadway, Toys r us -μεγάλο παιχνιδάδικο-). 



  • Από εκεί προχωράς δυτικά και βρίσκεσαι στο Βryant Park 6th ave, όπου έχει bazzar  και ένα τεράστιο παγοδρόμιο. Υπέροχη ατμόσφαιρα!!!



  • Πίσω από το Bryant Park. βρίσκεται η 5th Avenue με όλα τα χλιδάτα καταστήματα. (Αξίζει να περιπλανηθείς λιγάκι στο Rockfeller Center και να θαυμάσεις το τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τις βιτρίνες και να μπεις στον Trump Tower. Εδώ θα βρεις τα Ambercrombie καθώς και όλα τα πολυτελή καταστήματα πχ Saks, Chanel κτλ.



  • Στο τέλος της 5th av βρίσκεται η αρχή του Cenral Park. Εννοείται πως είναι τεράστιο, επομένως μπορείς απλά να μπείς για λίγο και να βγεις από μία από τις δυτικές εξόδους  (βλ. "The Shops at Columbus Circle") ώστε να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής από την 6th Avenue (κόκκινη γραμμή).


  • Μόνο για αυτήν τη διαδρομή χρειάζεσαι μια ολόκληρη ημέρα δεδομένου οτι θα κάνεις στάσεις σε καταστήματα για να χαζέψεις, να αγοράσεις και να ξεκουραστείς.  

  • Σε αυτήν τη διαδρομή βρίσκονται και 2 σημαντικά μουσεία. Το "Museum Of Modern Art"  στους 53 δρόμους και το "American Museum Of Natural History"  στο Central Park. Είναι τεράστια και γι' αυτό αν πεις οτι θα "τα γυρίσεις", χρειάζεσαι ΣΙΓΟΥΡΑ μισή μέρα για το καθένα.
       


Θέα από ψηλά 

Όσον αφορά το δίλημμα Empire State Building ή Rockfeller Tower θα πρότεινα το δεύτερο. Η τιμή για να ανέβεις στον υψηλότερο όροφο είναι περίπου η ίδια. Το καλό με το Rockfeller είναι ότι στη θέα του περιλαμβάνεται και το Empire και ας έχει 10 ορόφους λιγότερους. Επίσης νομίζω πως κατά το σουρουπόβραδο η θέα είναι πιο εντυπωσιακή με όλα τα φώτα να ανάβουν.. Τα εισιτήρια τα βγάλαμε μέσω internet και ήμασταν εκεί την ώρα που ανέφερε το εισιτήριο.  Ακόμη μία επιλογή είναι το Freedom Tower στο Ground Zero (δίδυμοι πύργοι), το οποίο ήταν κλειστό όταν ήμασταν εκεί.

Have a look





Θεάματα: 

Μην παραλείψετε να δείτε αγώνα ΝΒΑ και κάποια παράσταση στο Broadway.
Εισιτήρια για τις παραστάσεις μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά εδώ Broadway ή στα εκδοτήρια που βρίσκονται στην Time's Square!! 
Για Χριστούγεννα ενδείκνυνται οι φαντασμαγορικές παραγωγές του Radiocity


Ψώνια 
Μου είχαν επανειλημμένως τονίσει να πάω με μια εντελώς άδεια βαλίτσα,όπως και έκανα, παρόλο που δυσκολεύτηκα να το πάρω απόφαση, Και όμως η κατάσταση στην επιστροφή ήταν τραγική. Τα ρούχα ξεχείλιζαν τόσο από τη βαλίτσα όσο και από τις χειραποσκευές μας. Υπάρχει όντως μεγάλη διαφορά στις τιμές και σε πιάνει τρομερός καταναλωτισμός, ακόμη και αν δεν είσαι "των αγορών". Προσωπικά έφυγα από εκεί με 5 νέα ζευγάρια παπούτσια που όλα μαζί δεν ξεπερνούσαν τα 100e. Θεωρώ πως οι καλύτερες αγορές γίνονται στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα είχαν εκπτώσεις 30% και μετά τα Χριστούγεννα 70%. Οπότε ψώνιζες την Πρωτοχρονιά μπλουζάκια Tommy Hilfigher με 15e. Αναλυτικά:
  • Νο 1 μέρος για ψώνια: Woodbury Common. Τεράστιο εκπτωτικό χωριό με όόόλες τις μάρκες που κυκλοφορούν. Μην επιχειρήσετε να πάτε χωρίς χάρτη και χωρίς να προγραμματίσετε σε ποια καταστήματα θα δώσετε προτεραιότητα. Γίνεται χαμός και όλοι κυκλοφορούν με βαλίτσες αντί για σακούλες. Έχει συχνά δρομολόγια από το Manhattan. 
  • Νο 2 μέρος για ψώνια: Jersey Gardens. Πολύ μεγάλο εμπορικό κατάστημα στο New Jersey. 
  • Νο 3 μέρος για ψώνια οι γειτονιές του Soho και Nolita
  • Νο 4 μέρος για ψώνια εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Manhattan Macy's , Century '21 και για πιο high καταστάσεις Βloomingdales και Saks. (είναι όλα τύπου Attica)
  • Προσωπικά, τα καταστήματα στο κεντρικό Manhattan, 5th Avenue κτλ, δεν με εξυπηρέτησαν δεδομένου οτι στα εμπορικά τα έβρισκα όλα μαζεμένα. 
  • Καταστήματα και μάρκες που είναι οικονομικές και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα: Abercrombie    Anthropologie   Uniqlo    Forever 21   Victoria's Secret
  • Αν έχεις τη δυνατότητα κάνε παραγγελίες μέσω internet με το που φτάσεις και βάλε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σου. Οι τιμές είναι ακόμη πιο χαμηλές και οι παραγγελίες στέλνονται αμέσως!!!
Προσπαθήστε να μην δεχτείτε λίστες από φίλους και συγγενείς!!! Πολύτιμη συμβουλή!!!! 

Συνοπτικά:




Αν θέλεις να οργανώσεις το ταξίδι σου αφιέρωσε μία ημέρα για κάθε περιοχή που θέλεις να επισκεφθείς, γιατί μην ξεχνάς πως αφού βραδιάσει, τα πράγματα δυσκολεύουν. Η παρακάτω πρόταση είναι τσεκαρισμένη χωρίς μέσα μεταφοράς. 

1. Περιοχή Time's Square, Rockfeller Center  και Moma
2. Central Park και Metropolitan Museum/ American Museum of Natural History
3. Ground Zero (Tribeca)- Wall street- Brooklyn Bridge
4. Soho- Nolita
5. Shopping Day Woodburry

Φαίνονται λίγα αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!!



Αναφορικά με 
  • Chinatown και Little Italy: ωραία για βόλτα αλλά όχι και τίποτα ιδιαίτερο.
  • Άγαλμα της Ελευθερίας: δεν αξίζει τον χρόνο.. Μπορείς απλά να βγεις στην όχθη του Hudson στο ύψος του Ground Zero και να περπατήσεις νότια ώστε να το δεις από μακριά.


Must go drink & food:


  • "Refinery rooftop"   είναι το roofgarden του ξενοδοχείου Refinery κοντά στην Time's square. Φανταστικό περιβάλλον με θέα το Empire State Building. Μπορείς να φας κιόλας εκεί!!!
  • Οπωσδήποτε ΜΗΝ παραλείψετε το "The top of the standard"  με την ωραιότερη θέα σε ολόκληρο το Manhattan. Πρόκειται για το roofgarden του πολυτελούς ξενοδοχείου Standar (Chelsea). Πηγαίνετε και θα με θυμηθείτε!! Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις τουαλέτες του και προσοχή στα παπούτσια που θα φοράτε καθώς δεν επιτρέπονται τα αθλητικά. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε στη highline και να καταλήξετε στο Chelsea Market για να τσιμπήσετε κάτι.
  • Τρώγαμε συνεχώς στο "Βread Factory" γιατί βρισκόταν σε κεντρικό σημείο, πίσω από το Macy's 7th ave & 37 str.  Ήταν φθηνό, είχε πεντανόστιμα πιάτα και ήταν 24/7. Φάτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ pizza και κυρίως με μακαρόνια, pancakes και cheesecake.
  • Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή που σας είπα παραπάνω και φτάσετε ως το Central Park, κάντε μια στάση στο "The Shops at Columbus Circle" Είναι ένα εμπορικό στο Colombus Circle (νοτιοδυτικά του πάρκου), στο οποίο έχει καφέ και εστιατόρια με θέα το Central Park. Από εκεί μετά μπορείτε να πεταχτείτε να δείτε την Mteropolitan Opera (όχι κάτι ιδιαίτερο).


     Γενικά το Manhattan είναι ένα μέρος το οποίο περπατάς και χαζεύεις. Η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Δεν χρησιμοποιήσαμε μέσα για να μετακινηθούμε εντός της πόλης. Μόνο το τρένο με το οποίο μεταφερόμασταν από και προς το Hoboken, την περιοχή ακριβώς απέναντι από το Manhattan δυτικά, όπου μέναμε. 

     Επίσης κάναμε και μία μονοήμερη στην Washinghton. Μέσω αυτού του site "all new york tours" επιλέξαμε τη  συγκεκριμένη εκδρομή, η οποία άξιζε τα λεφτά της. Είναι περίπου 3 ώρες διαδρομή με ξεναγό και σε αφήνουν τόσο όσο χρειάζεται σε κάθε μνημείο και μουσείο. Το ίδιο site έχει πολλές επιλογές για δραστηριότητες εντός και εκτός του Manhattan!!

       Για περισσότερες λεπτομέρειες... contact me!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου