Σάββατο 18 Απριλίου 2015

"Βαρσοβία - Κρακοβία"

Έφτασε λοιπόν η ώρα του επόμενου ταξιδιού, Προορισμός η Πολωνία λόγω της παρουσίας της αδερφής μου εκεί ως φοιτήτρια μέσω Erasmus. 
Το ταξίδι ορίστηκε από 11/05 έως 16/05, πετυχαίνοντας έτσι και το καθολικό Πάσχα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. 
Τα αεροπορικά ήταν Αθήνα-Βαρσοβία (Modlin) και επιστροφή Βαρσοβία (Modlin)- Θεσσαλονίκη. Και οι δύο πτήσεις έγιναν με την Ryan-Air επομένως τα αεροπορικά εισιτήρια κόστισαν περίπου 80€. 
Φτάνοντας απογευματάκι στο αεροδρόμιο, πήρα το "Modlin Bus" (το οποίο χρησιμοποίησα και κατά την επιστροφή μου στο αεροδρόμιο) για το οποίο έκοψα εισιτήριο από τα εκδοτήρια που έχει στο αεροδρόμιο. Στην επιστροφή έκλεισα μέσω internet. Το κόστος της μίας διαδρομής είναι κυμαίνεται από 9 έως 30zl (περίπου 3-8 €) αναλόγως την προσφορά που θα πετύχεις (μέσω internet). Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40' και σε αφήνει στο κέντρο της "καινούριας" πόλης (πορτοκαλί αστεράκι).


Προσωπικά με βόλευε το συγκεκριμένο μέσο καθώς θα με άφηνε έξω από το ξενοδοχείο μου (στο μαύρο αστεράκι). Η εναλλακτική θα ήταν ένα "αστικό" λεωφορείο που σε πηγαίνει στον σταθμό των τρένων, κοντά στο αεροδρόμιο, και από εκεί το τρένο σε πηγαίνει στο κέντρο της πόλης -δεν ξέρω που ακριβώς- με τα μισά χρήματα. Το taxi για την διαδρομή αεροδρόμιο-κέντρο πόλης κοστίζει περίπου 100-150 zl (35€)
Το ξενοδοχείο στο οποίο έμεινα ήταν το "Novotel Warszawa Centrum" (μαύρο αστεράκι), για το οποίο πλήρωσα 84€ για δύο βραδιές χωρίς πρωινό. Το πρωινό -απίθανο- κόστιζε περίπου 15€ το άτομο.
Όσο αφορά τους περιπάτους αρκέστηκα μόνο στα βασικά. Δεν επισκέφθηκα μουσεία. Περιπλανήθηκα στην κόκκινη διαδρομή του χάρτη κατά την οποία σε 10' από το ξενοδοχείο ξεκινούσε ο πεζόδρομος της παλιάς πόλης. Μαγαζάκια πολλά, κόσμος πολύς και φανταστικά κτίρια. Φτάνοντας στην πλατεία αξίζει να περιπλανηθείτε στα στενάκια που είναι μετά την πλατεία φτάνοντας ως και το σπίτι της Marie Curie.. Δεν είναι δύσκολο, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερος προσανατολισμός.
Σχετικά με το φαγητό: 
  • Πολύ ωραίο καφέ λίγο πριν την πλατεία της Παλιάς Πόλης με ωραίο περιβάλλον, υπέροχα γλυκά και σνακς  "Kumpir House".
  • Φανταστική παραδοσιακή κουζίνα με υπέροχες σούπες "Manekin" , παίρνοντας την πράσινη γραμμή του χάρτη -πολύ κοντά στο ξενοδοχείο.
  • Το φαγητό σε ένα εστιατόριο με αρκετά φρου φρου και αρώματα ακριβώς πάνω στην πλατεία δεν ήταν ωραίο.
  • (μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε Pieroggi (ραβιόλια γεμιστά) καθώς και Zurek (παραδοσιακή σούπα με λουκάνικο και βραστό αυγό)
Τις επόμενες δύο ημέρες τις πέρασα στην Κρακοβία. 

Δύο οι τρόποι για να φτάσεις εκεί. Ο πρώτος είναι να πάρεις το Polski Bus, το οποίο κάνει πολλές διαδρομές ακόμη και εκτός συνόρων, ιδανικό αν έχεις χρόνο για ταξιδάκια. Κοστίζει περίπου 20zl δηλαδή 5 ευρώ και η διαδρομή διαρκεί 5 ώρες. Εισιτήρια κλείνονται και ηλεκτρονικά και έχει αφετηρία στο: "Dworzec Autobusowy Metro Wilanowska s. 14"
Ο δεύτερος τρόπος, τον οποίο και προτιμήσαμε, ήταν το τρένο "PKP Intercity". Επιλέξαμε το τρένο αφενός λόγω διαφοράς της ώρας (μιας και κάνει την διαδρομή σε περίπου 2,5 ώρες) και αφετέρου λόγω της τοποθεσίας του σταθμού δίπλα από το ξενοδοχείο μας στη Βαρσοβία (μπλε αστεράκι). Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 40 με 100zl (10-30 ανάλογα με το τρένο και την ζήτηση απ' όσο κατάλαβα.
Το ξενοδοχείο στο οποίο μείναμε ήταν το  "Mikołajska 5 Apartments"  για το οποίο πληρώσαμε 80 ευρώ τις δύο βραδιές. (Για τους γονείς μου έκλεισα το "Lounge Apartments" εξίσου καλό και σχετικά φθηνό -100 ευρώ οι δύο βραδιές-) Γενικά οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Επομένως περπατήσαμε από το σταθμό (μαύρο αστεράκι) μέχρι το ξενοδοχείο (μπλε αστεράκι). Η πλατεία της Παλιά Πόλης απείχε μόνο 3 λεπτά περπάτημα. Για την επόμενη ημέρα κλείσαμε εκδρομή στο Άουσβιτς -που άξιζε- από ένα πρακτορείο που βρισκόταν απέναντι από μια μεγάλη εκκλησία πηγαίνοντας προς το κάστρο Wawel από τον κεντρικό- τουριστικό δρόμο '(κόκκινη γραμμή). Οι τιμές για τις εκδρομές προς Άουσβιτς ή Αλατωρυχεία κυμαίνονται στα 30-40 ευρώ.
Όσο αφορά το φαγητό στην Κρακοβία:


  • Υπέροχη κουζίνα στο κρυμμένο "Chlopskie Jadlo". Είναι μέσα σε μια στοά (η οποία ανοίγει με πόρτα) κατεβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο της πλατείας (κόκκινη γραμμή) προς το ποτάμι στο δεξί σας χέρι. Πρέπει να είσαστε παρατηρητικοί γιατί η ταμπέλα του κρέμεται από ένα μπαλκόνι.
  • Φοβερά γλυκά, με βάφλα που σπάει τη μύτη, στο "Cafe Mini". Θα το μυριστείτε σίγουρα. Κι αυτό στον κεντρικό- τουριστικό δρόμο πηγαίνοντας προς το κάστρο (κόκκινη γραμμή). 
  • Και φυσικά μην παραλείψετε το εργαστήριο σοκολάτας με το φανταστικό καφέ του στον πρώτο όροφο Chocoooooooooooolate. Η είσοδός του βρίσκεται στον δυτικό κάθετο την πλατείας περίπου απέναντι από τα Mc Donalds.. Θα το εντοπίσετε σίγουρα!!
Γενικά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές αλλά προσοχή μην παρασυρθείτε από αυτό και κάνετε άσκοπα έξοδα. 4-5 μέρες είναι ιδανικές και για τις δύο πόλεις.. 

Δεν επεκτείνομαι στα αξιοθέατα καθώς ό,τι "must seen" υπάρχει, θα βρεθεί στον δρόμο σας. Προσωπικά με βοήθησε πολύ μια εφαρμογή στο κινητό, η οποία ήταν offline map και για τις δύο πόλεις με τα κυριότερα αξιοθέατα σε κάθε δρόμο καθώς και την ιστορία αυτών.


Enjoy.....





10 σχόλια:

  1. Ωραία περιγραφή .Με έπεισες να πάω και Κρακοβία.Θα είμαι για 4 μέρες βαρσοβία οπότε την μια λέω να πάμε Κρακοβία.Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον δικό σου.Μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις το λινκ για τον offline map;
    Ευχαριστώ.Καλά ταξίδια να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Την εφαρμογή την κατέβασα από το play store και λέγεται "city guides offline" (Andrey Sorokin). Είναι φανταστική και θα σε βοηθήσει σε όλα σου τα ταξίδια!!
      Να περάσεις υπέροχα!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα!
    Δεν μπορω να κλεισω εισητηρια τρενου απο Βαρσοβια για Κρακοβια..
    Ποιους σταθμους εβαλες στο link ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ο πρώτος τρόπο είναι με λεωφορείο http://www.polskibus.com/EN/index.htm και ο δεύτερος με τρένο http://www.intercity.pl/en/

      Διαγραφή
  3. Για την εκδρομή στο Άουσβιτς και στα αλατωρυχεία χρειάζεται να υπολογίζεις ολόκληρη μέρα? και επίσης έχει διάφορες ώρες αναχωρήσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει πολλά πρακτορεία που κάνουν αυτές τις μονοήμερες εκδρομές, επομένως έχει και μεγάλο εύρος ωρών αναχωρήσεων. Ωστόσο, επειδή παίρνει ώρα και η διαδρομή και η ξενάγηση, ξεκινούν νωρίς το πρωί με επιστροφή απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάσα με ενδιαφέρον το άρθρο τις προτάσεις και τα σχολιά όλων. Παρακαλώ πολύ την Ευαγγελία Μορφ για ένα μόνο πράγμα. Επειδή είμαι κλειστοφοβική αν με το τρένο από Βαρσοβία για Κρακοβία έχει τούνελ μεγαλύτερα των 2 χιλιομέτρων το καθένα Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θυμάμαι καθόλου αγαπητή μου.. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ σε βοηθήσω. :-(

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα. Η περιγραφή ήταν πάρα πολύ καλή.Θα πάω τον Γενάρη. Πρώτα βαρσοβία κ μετά Κρακοβία. Ελπίζω να βγάλω άκρη στις μεταφορές με τα πούλμαν κ τα τρένα χωρίς να με γδαρουν γιατί το να κλείνω ιντερνετικα, μαύρα μεσάνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Η περιγραφή ήταν πάρα πολύ καλή.Θα πάω τον Γενάρη. Πρώτα βαρσοβία κ μετά Κρακοβία. Ελπίζω να βγάλω άκρη στις μεταφορές με τα πούλμαν κ τα τρένα χωρίς να με γδαρουν γιατί το να κλείνω ιντερνετικα, μαύρα μεσάνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή